Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών : Η Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ανάπτυξη οφείλει να στοχεύσει στην τοπικότητα



«Η οδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της πραγμάτωσης των «17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης» του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals - Sdg) οφείλει να περάσει πρώτα - και υποχρεωτικά - από την τοπικότητα που πρέπει να ενταχθεί πλήρως σε αυτή την διαδικασία», γνωμοδότησε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, σε πρόσφατη συνεδρίαση της γύρω από τους τρόπους πραγμάτωσης των 17 στόχων εντός του 2030.

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής συνιστά την ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από την προβληματική του βιώσιμου μέλλοντος της Ευρώπης, η οποία υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι «είναι αναγκαία η ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα… τα θεσμικά της ΕΕ, των μελών κρατών και των ευρωπαϊκών περιφερειών. Πόλεις, Δήμοι και αγροτικές περιοχές θα πρέπει να καταστούν η κινητήρια δύναμη της μετάβασης… Έφτασε η στιγμή του καθορισμού μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχους και προθεσμίες έως το 2030 η οποία θα υποδεικνύει τα σαφή βήματα της διαδικασίας, τις παραμέτρους της διαδικασίας παρακολούθησης και πλήρεις, διαφοροποιημένους, περιφερειακούς στόχους για την επί τόπου πραγμάτωση των «17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης».


Οι «17 στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης» αποτελούν μέρος της «Agenda 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη», ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα δράσης υπογεγραμμένο από τις κυβερνήσεις των 193 χωρών του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2015. Η εφαρμογή του προγράμματος εκκίνησε στις αρχές του 2016 ενώ η ολοκλήρωση προβλέπεται εντός του 2030. Οι «17 στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης» έχουν ως εξής:

1. Μηδέν φτώχεια. Εξάλειψη κάθε είδους φτώχειας στον κόσμο.
2. Μηδέν πείνα. Εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας, βελτιστοποίηση της διατροφής και προαγωγή της αειφόρου αγροτικής παραγωγής.
3. Υγεία και ευεξία. Διασφάλιση υγείας και ευεξίας σε όλους και για όλες τις ηλικίες.
4. Ποιοτική παιδεία. Διασφάλιση ποιοτικής παιδείας - δίκαιης και περιεκτικής - και ευκαιριών μάθησης για όλους.
5. Ισότητα φύλων. Διασφάλιση της ισότητας των φύλων και προαγωγή της χειραφέτησης του θηλυκού φύλου.
6. Καθαρό νερό και υγιεινή. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους.
7. Πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια. Διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά, αξιόπιστα και βιώσιμα συστήματα ενέργειας σε όλους.
8. Αξιοπρεπής απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη. Ενθάρρυνση μιας ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης, αειφόρου και περιεκτικής και της πλήρους, αξιοπρεπούς και παραγωγικής απασχόλησης για όλους.
9. Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές. Δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και προαγωγή της καινοτομίας και του δίκαιου, υπεύθυνου και αειφόρου εκβιομηχανισμού.
10. Μείωση των ανισοτήτων. Μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό και μεταξύ των Κρατών.
11. Αειφόρες πόλεις και κοινότητες. Δημιουργία ασφαλών, ανθεκτικών, περιεκτικών και αειφόρων πόλεων και οικισμών.
12. Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Διασφάλιση αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης.
13. Δράσεις για το κλίμα. Προαγωγή δράσεων, σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
14. Θαλάσσια οικοσυστήματα. Προστασία και αειφόρος χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων στο πεδίο μιας αειφόρου ανάπτυξης.
15. Χερσαία οικοσυστήματα. Προστασία, αποκατάσταση και προαγωγή της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων.
16. Ειρήνη, Δικαιοσύνη και ισχυροί Θεσμοί.
17. Συνέργεια για την υλοποίηση των στόχων. Ενίσχυση των μέσων υλοποίησης και της παγκόσμιας συνέργειας για την πραγμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης.