Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το «EuroVelo» και τον ποδηλατικό τουρισμό


Αθήνα, 20-01-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                           κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :  Περιφερειάρχη Αττικής,
                           κ .Γεώργιο Πατούλη
                           κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 22.01.220 αναφορικά με τον ποδηλατικό τουρισμό και τις διευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές «EuroVelo» 8 και 11 στην Περιφέρεια Αττικής

Κύριε Πρόεδρε,

Ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται διεθνώς από τις πιο δυναμικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 - https://ecf.com/sites/ecf.com/files/EP%20study%20on%20EuroVelo%20network.pdf - υπολόγιζε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός αφορούσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον χρόνο, με συνολική ετήσια συμβολή στην οικονομία ύψους 44 δις ευρώ περίπου.

Φιλικός προς το περιβάλλον, ο ποδηλατικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, να δημιουργεί οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη διαδρομή των ποδηλατών (και όχι μόνο στα βασικά σημεία προορισμού), αλλά και να ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία των επισκεπτών με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής. Παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, καθώς γίνεται καταλύτης για ποδηλατικές υποδομές που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν τη χρήση ποδηλάτου σε τοπικό επίπεδο, με προφανή οφέλη για το κυκλοφοριακό αλλά και τη δημόσια υγεία. Από αυτή την οπτική, το διευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών «EuroVelo» αποκτά σημαίνουσα σημασία.


Το «EuroVelo» αποτελεί τον βασικό κορμό των διεθνών υποδομών ποδηλατικού τουρισμού και αναπτύσσεται μέσω 17 διαδρομών συνολικού μήκους 70.000 χλμ., που διασχίζουν την ήπειρο της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 45.000 χιλιόμετρα είναι ήδη σε λειτουργία. Τρεις από τις διευρωπαϊκές διαδρομές του «EuroVelo» καλύπτουν και την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τύχει ακόμη υλοποίησης:
- η διαδρομή 8: Κάδιξ/Γιβραλτάρ-Ηγουμενίτσα-Αθήνα-Κύπρος,
- η διαδρομή 11: Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Κεντρική Ευρώπη-Βόρειο Ακρωτήριο και,
- η διαδρομή 13: στα ίχνη της διαίρεσης της Ευρώπης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο που καλύπτει και παραμεθόριες περιοχές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε πρόσφατη επικοινωνία μας με τον Εθνικό Συντονιστή του «EuroVelo» για την Ελλάδα - την οργάνωση «Πόλεις για το Ποδήλατο - Cities for Cycling» - ενημερωθήκαμε ότι έχει επιλεγεί η στενή συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες για την κατ’ αρχή χάραξη των διαδρομών σε ήδη υπάρχοντες δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, με στόχο αφενός την ασφαλή συνύπαρξη των ποδηλατών με τα μηχανοκίνητα οχήματα και αφετέρου την ολοκλήρωση και  λειτουργία του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με χαμηλό οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με το διευρωπαϊκό δίκτυο του «EuroVelo», οι διαδρομές 8 και 11 συγκλίνουν στην Περιφέρεια Αττικής : στη βόρεια πλευρά της από τη Χαλκίδα και στη δυτική της από την Κορινθία. Σημειωτέο ότι η διαδρομή 11 διασχίζει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τμήμα για το οποίο υπάρχει ήδη κινητικότητα και μελέτες υπό εκπόνηση. Αντίθετα, για τη συνέχεια των διαδρομών στην Αττική δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα. Η ολοκλήρωσή τους θα εισάγει την Περιφέρεια Αττικής στον χάρτη του διεθνούς ποδηλατικού τουρισμού και θα δημιουργήσει συνέργειες τόσο με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, όσο και με τις ποδηλατικές διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί ή σχεδιάζονται, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Αττικής, θα βοηθήσει στην ανάδειξη νέων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος και θα προσφέρει νέες δυνατότητες βιώσιμων μετακινήσεων για τους πολίτες της Αττικής, τόσο για τις καθημερινές τους διαδρομές όσο και για αναψυχή.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι, ως προς τα παραπάνω, το «Πράσινο Ταμείο» εξασφάλισε μόλις το περασμένο φθινόπωρο χρηματοδοτικό εργαλείο μελετών για τις 2 διαδρομές που θα διέρχονται από 7 Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, αποφάσισε τη δέσμευση ποσού έως 10 εκ. ευρώ για την εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης και την εκτέλεση του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα «Γκάζι - Κηφισιά», που θα ολοκληρώσει τον ενιαίο - πλέον - ποδηλατόδρομο «Φαληρικός Όρμος - Κηφισιά».


Ως εκ τούτου,

η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τον Εθνικό Συντονιστή του «EuroVelo» για την Ελλάδα έτσι ώστε να προγραμματίσει τάχιστα το όλο έργο και να προχωρήσει στην υλοποίηση του, μέσω υποδομών χαμηλού κόστους και άμεσης απόδοσης, ενημερώνοντας σε μηνιαία βάση το Σώμα για την πορεία της όλης υπόθεσης.

Επιπρόσθετα, καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να ενημερώσει το Σώμα στην μεθεπόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα αναφορικά με την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Περιφέρειά Αττικής - διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς, όπως οι ποδηλατικές οργανώσεις και οι φορείς όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, εκπονημένα σχέδια, βαθμός υλοποίησης τους κ.λπ.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου