Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

«Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» : η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου από την Περιφέρεια Αττικής


Με την κατάθεση «προ ημερησίας» εισήγησης στην 3η Συνεδρίαση 2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ζητά από την Περιφερειακή Διοίκηση τηv άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης.

Αθήνα, 02-02-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                    Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
     κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :       Περιφερειάρχη Αττικής,
     κ .Γεώργιο Πατούλη
     κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, στην 3η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 05.02.2020, αναφορικά με την άμεση εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» και του συμπεριλαμβανόμενου «Δελφινάριου», από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής

Κύριε Πρόεδρε,

1. Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/12), άρθρα 12 και 13, απαγορεύεται κάθε είδους παράσταση με συμμετοχή ζώων, με μόνη και ρητή εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία και τα ιππικά αθλήματα :
Άρθρο 12. «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες»: 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Άρθρο 13. «Εξαιρέσεις»: 1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο…». 


2. Η επιχείρηση «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» - με το συμπεριλαμβανόμενο «Δελφινάριο» - δραστηριοποιείται βάσει της υπ’αριθ. 2448/31-07-2017 άδειας λειτουργείας η οποία έχει εκδοθεί από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και στηρίζεται στον ανωτέρω νόμο μέσω της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) με αρ. πρωτ. οικ. 30289/14-06-2014 και με ΑΔΑ:7ΛΑΧ4653Π8-ΩΞΩ - άρθρο Δ1, εδαφ.9. Η αρμοδιότητα της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής για την έκδοση της άδειας προκύπτει από το Π.Δ. 98/2004 (ΦΕΚ 69 Α’) – περί «Ίδρυσης και λειτουργίας των ζωολογικών κήπων» - σε συνδυασμό με το Π.Δ. 145/2010/238Α΄ και τις επακόλουθες τροποποιήσεις του ΦΕΚ B 1661/2018 - περί «Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής» και περί «Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής».

3. Ως προς την λειτουργία της οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής :
α. Για τέσσερα και πλέον χρόνια - από τις 19-3-2013 έως τις 31-07-2017 – η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» λειτουργούσε δίχως άδεια – λόγω προβλημάτων ως προς τις χρήσεις γης στην περιοχή - παρά τις διατάξεις του άρθρου 11 του ΠΔ 98/2004 που, υπ’αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να έχει επιβάλλει την διακοπή της λειτουργίας.
β. Η άδεια λειτουργίας ανανεώθηκε μετά την παρέλευση τεσσάρων και πλέον ετών από τη λήξη της, ενώ το άρθρο 7 του ΠΔ 98/2004 επιτρέπει την ανανέωσή μόνον πριν τη λήξη αυτής.

4. Όσο λειτουργούσε και λειτουργεί με άδεια, οι όροι της άδειας και, κατ’επέκταση ο νόμος, παραβιάζονται συστηματικά και διαρκώς εκ μέρους της επιχείρησης «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο», όπως έχει διαπιστωθεί διαχρονικά από πλήθος δημόσιων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων :
α. Η ίδια η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» αποκαλούσε «παράσταση» το θέαμα με τα δελφίνια του «Δελφινάριου» πριν από την θέσει σε ισχύ του ν.4039/2012 και την απαγόρευση των παραστάσεων με την συμμετοχή ζώων, όπως φαίνεται από τα εισιτήρια που εξέδιδε πριν από το 2012.
β. To 2013 o Δήμος Σπάτων είχε διαπιστώσει την «διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια ενώπιον του κοινού», όπως φαίνεται από το 18325/3-6-2013 έγγραφό του Δήμου προς το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
γ. Με την «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» 392/3-11-2017 το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, βεβαίωσε την παραβίαση των όρων της ΑΕΠΟ της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» και, κατ’επέκταση, την παραβίαση των άρθρων 12 και 13 του Ν.4039/2012. Η «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» στοιχειοθετήθηκε μετά από αυτοψία 4 επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο», την έκδοση εισιτηρίων και την παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση της επί πληρωμής παράστασης των δελφινιών της. Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, για τα επιβαλλόμενα από τον νόμο.

5. Με την «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» 392/3-11-2017 του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκαν δύο σοβαρότατες παραβάσεις εκ μέρους της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» :
α. Η αυθαίρετη και δίχως έγκριση μεταβολή των όρων λειτουργίας, καθόσον διεξάγει παραστάσεις με δελφίνια ενώ απαγορεύεται και,
β. η παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων της άδειας και κατά συνέπεια η μη τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 του ΠΔ 98/2004 για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.

6. Η βεβαίωση των παραπάνω παραβάσεων επιβάλλει την άμεση εφαρμογή του νόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατά την αρμοδιότητά τους, ως εξής :
α. Την επιβολή του διοικητικού μέτρου της προσωρινής παύσης λειτουργίας, εφόσον συντρέχει κίνδυνος για την ασφάλεια και προστασία των ζώων, καθώς και της ανάκλησης -εν μέρει ή εν όλω - της άδειας λειτουργίας, σε περίπτωση που ένας ζωολογικός κήπος δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας, κατά το άρθρο 10 του ΠΔ 98/2004 (που αποτελεί μεταφορά των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 1999/22/ΕΚ).
β. Την ανάκληση ή έστω την αναστολή της άδειας λειτουργίας και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σε περίπτωση της «μεταβολής χωρίς έγκριση» των όρων της ή της «παράβασης σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για τους ζωολογικούς κήπους», κατά την τελευταία παράγραφο της Απόφασης 2448/31-07-2017 - άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

7. Έτσι και από τότε έως σήμερα :
α. Με την απόφαση υπ.αριθμ. 65101/6180/28-09-2018 - η οποία κοινοποιείται στην εκδίδουσα την άδεια λειτουργίας Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής - ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ.Σταθάκης και Σ. Φάμελλος, επιβάλλουν στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ για «πραγματοποίηση παραστάσεων με συμμετοχή ζώων - δελφίνια». Η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της υπουργικής απόφασης αλλά η αίτηση αναστολής του προστίμου απορρίπτεται με την 151/2019 απόφαση του 24ου Μονομελούς Τμήματος.
β. Παρά την κοινοποίηση της υπουργικής απόφασης και παρά την διαπίστωση της παράβασης του νόμου και από μέρους της, με το έγγραφο της 12-7-2019, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα ούτε στην επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου - των 70.000 ευρώ περίπου κατ’ελάχιστο – ούτε στην αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» όπως επιβάλλει ο νόμος.

Ως εκ τούτου,

η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να προχωρήσει άμεσα, δίχως επιζήμιες για το δημόσιο καθυστερήσεις, στην εφαρμογή του νόμου με την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου και την προβλεπόμενη αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» θέτουμε μεταξύ των θεμελιωδών στόχων της πολιτικής μας οπτικής και της κοινωνικής και κινηματικής μας δράσης «την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως αισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν». Τη βάση της αναπόσπαστης αυτής πτυχής της πολιτικής μας οπτικής, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» την οριοθετούμε στην οικοκεντρική πεποίθηση της Ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων, των ίσων δικαιωμάτων τους στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, των φυσικών δικαιωμάτων τους και της συγκεκριμενοποίησης τους ανάλογα με το είδος, σαν όρους απαράβατους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, την οικοσυστημική ισορροπία και, εν τέλει, την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο, το δικαίωμα αναπαραγωγής σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και το απόλυτο δικαίωμα φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις αναφορικά με το πολιτιστικό περιβάλλον, τη θρησκευτική συνείδηση, την παράδοση ή και την κουλτούρα.

Από αυτή την οπτική γωνία, μέλη και στελέχη μας αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται στο πλαίσιο του φιλοζωικού κινήματος για τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, μετά την ισχύουσα νομοθετική απαγόρευση όλων των ζώων στα τσίρκα της χώρας μας και της οργάνωσης παραστάσεων με την συμμετοχή ζώων. Απομένει, ως χρόνιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος, το θέμα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών, νομοθετικά έτοιμο αλλά κρυμμένο βαθιά στα συρτάρια της χρεωκοπημένης πολιτικής της χώρας. «Οι φάλαινες και τα δελφίνια δεν ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε αιχμάλωτα περιβάλλοντα» δήλωσε μόλις τον Οκτώβριο 2019 ο Ντέρμοντ Χάλπιν, πρόεδρος της «TripAdvisor», σε επίρρωση της απόφασης της εταιρείας να βάλει τέλος στην πώληση εισιτηρίων σε αξιοθέατα αιχμαλωσίας κητωδών μετά τις British Airways, Holidays, Booking και Virgin Holidays και Expedia, την ίδια στιγμή που έκλεισαν ή κλείνουν τα δελφινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου - Κύπρος, Σλοβακία, Φιλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Κορέα, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ. - η Ρωσία απελευθερώνει μόλις πρόσφατα τα τελευταία αιχμάλωτα κητώδη και ο Καναδάς νομοθετεί την απαγόρευση της αιχμαλωσίας, της εκτροφής, της γονιμοποίησης, της κατοχής και της προσπάθειας απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τα κητώδη έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του «εγώ», υψηλό βαθμό αντίληψης, αυτογνωσίας, συναισθηματισμού και νοημοσύνης και, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον. Η αιχμαλωσία και ο εγκλεισμός τους σε τεχνητά περιβάλλοντα, παρά τη φύση τους, αποτελεί έγκλημα που δεν δικαιολογεί όχι μόνο «παραστάσεις παιδευτικού χαρακτήρα» αλλά ούτε καν θέματα προστασίας τους.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πληρ.: 6972.911.008