Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου


Αθήνα, 01.04.2020

Έφυγε προχθές ο Μανώλης Γλέζος που, με τη ζωή και τον αθόρυβο θάνατό του, θα παραμείνει ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα ειλικρινούς και ασυμβίβαστης συνέπειας για το «Κοινό Καλό». Και για τον Άνθρωπο και για το Περιβάλλον.

Δίπλα στην ανάμνηση του πατριώτη και του ακάματου αγωνιστή, η ιστορία θα καταγράψει σίγουρα την βιωματική του σχέση με οπτικές και πρακτικές που ανήκουν στην σφαίρα της Πολιτικής Οικολογίας.
Mε την πρώιμη θέση του ενάντια στα πυρηνικά,
Mε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, την ειρήνη και την αμεσοδημοκρατική διακυβέρνηση.
Mε την σημασία της τοπικότητας.
Mε την αξία της φύσης, τις αρχέγονες πρακτικές ισορροπημένης διαχείρισης των πόρων της και την πίστη στη διαγενεακή της προσέγγιση.
Mε τη διαχρονική του στάση ως ταπεινού «εργάτη» στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Η αδιαφορία του για τα αξιώματα, η αφοσίωση στην τοπικότητα του νησιού του, οι φυσικές παρεμβάσεις του για τα μικρά φράγματα στα ρέματα της Νάξου, ή και η οικολογική γαλούχηση των νέων παιδιών, μέσω σχολικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αποτελούν λίγα από τα κομμάτια της εικόνας του υπερήλικα που, μαζί με τα παιδιά, σκύβει με την αξίνα για να τους εμφυσήσει διαχρονικές αξίες μας.

Αν κάποτε η Οικολογία θα μπορούσε να μοιραστεί κάτι με την αριστερά θα ήταν σίγουρα με την Αριστερά του Μανώλη Γλέζου.

Καλό ταξίδι Μανώλη.

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κέντρο περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας το πρώην Δελφινάριο του Ρίμινι



Η ευτυχής κατάληξη μιας μακρόχρονης ιστορίας αγώνων στο όνομα των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ζώων

17 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας, την παύση λειτουργίας και την κατάσχεση των δελφινιών, με εισαγγελική παραγγελία, το πρώην Δελφινάριο του Ρίμινι μετασχηματίζεται με απόφαση της Δημοτικής Αρχής σε κέντρο περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας μετά από πρόταση του Ιταλικού Ιδρύματος Κητωδών και του τοπικού Ναυτικού Ομίλου.

Ο μακρύς αγώνας που οδήγησε από την παύση λειτουργίας στην καταδίκη του διαχειριστή και της κτηνιάτρου του Δελφινάριου του Ρίμινι - μετά από 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από το μακρινό 1968 - ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 από τις οργανώσεις Eθνική Εταιρεία Προστασίας των Ζώων - Enpa, Marevivo και Ένωση κατά της Ζωοτομίας - Lav.

1. Η ανάκληση της άδειας και η δικαστική κατάσχεση των δελφινιών, με όρους απαγόρευσης της πώλησης τους, έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2013, πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας των 3 οργανώσεων στην Δασική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία Cites τον Ιούλιο του ιδίου έτους, βασίστηκε στην βεβαίωση παράβασης του νόμου 73/2005 περί «προστασίας της άγριας φύσης στους ζωολογικούς κήπους» και της υπουργικής απόφασης του 2001 περί «άδειας συντήρησης των δελφινιών σε αιχμαλωσία» και έγινε τελικά πράξη σε συνέχεια της κατάθεσης καταγγελίας στην Εισαγγελία του Ρίμινι για κακοποίηση ζώων, καθόσον και μεταξύ άλλων :
- Τα 4 δελφίνια του Δελφινάριου του είδους «Tursiops truncatus» - η μαμά Άλφα, που είχε αιχμαλωτιστεί στον κόλπο του Μεξικού 20 χρόνια πριν και τα 3 παιδιά της, Λάπο, Σόλε και Λούνα, που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία - περιορίζονταν σε πισίνα εκτός προδιαγραφών.
- Τα 4 δελφίνια υποβάλλονταν σε στέρηση διατροφής με στόχο την τροποποίηση της φυσικής συμπεριφοράς τους.
- Τα 4 δελφίνια υποβάλλονταν σε μαζικές δόσεις ηρεμιστικών για τον έλεγχο της επιθετικότητας λόγω αιχμαλωσίας.
Ο εισαγγελέας υπέγραψε πάραυτα την εντολή ανάκλησης της άδειας και την κατάσχεση των 4 δελφινιών, επικύρωσε ένα πρόστιμο της τάξης των 18.000 ευρώ, τα δελφίνια παραλήφθηκαν την ίδια ημέρα από το Δελφινάριο, στάλθηκαν στο γιγαντιαίο Ενυδρείο της Γένοβας, σε μεγάλη πισίνα καραντίνας μακριά από την δημόσια θέα και το Δελφινάριο σταμάτησε την ίδια ημέρα τις «παραστάσεις». Η θεσμική παύση της λειτουργίας του Δελφινάριου έρχεται ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο 2014 μέσω της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Σημειωτέον ότι σε αυτό το διάστημα η διαχείριση του Δελφινάριου είχε προσπαθήσει να επανακτήσει άδεια λειτουργίας αλλά το αίτημα είχε απορριφθεί.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Αμέριστη η στήριξη στη δημοκρατική πολυφωνία


Αθήνα, 29.03.2020

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόσκληση της «Εφημερίδας των Συντακτών», για στήριξη και ενίσχυση, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του συνεταιριστικού εγχειρήματός της στο χώρο του Ελληνικού Τύπου.

Παρόλο που δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε κανενός είδους «σχέση» με τα ΜΜΕ, καθόσον πολιτικά και οικονομικά ανεξάρτητοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξης της «efsyn» για την πολυφωνία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι άνθρωποι της, όπως και πολλά άλλα ΜΜΕ, έδωσαν και θα δίνουν πάντα το παρόν τους στους οικολογικούς αγώνες και στη μάχη για την ποιότητα ζωής τόσο στην περιφέρεια Αττικής όσο και στη λοιπή Ελλάδα.

Ελπίζουμε ότι, με τη σταθερή στήριξη των αναγνωστών της, να συνεχίσει την πορεία της μακριά από όσους την ονειρεύονται όργανο της μιας τάσης του δικομματισμού, πάντα δίπλα στους πολίτες που αντιστέκονται και συνδημιουργούν !

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.


Η εντατική κτηνοτροφία και η βασανιστική μεταφορά των ζώων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 *



Αυτή την ιστορική περίοδο, της πανδημίας του κορονοϊού, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στην προσωρινή παύση της λειτουργίας ενός σημαντικού αριθμού τομέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανική, με στόχο την προσπάθεια περιορισμού της. Σχεδόν μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αγροδιατροφικός τομέας και, σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας της εντατικής κτηνοτροφίας. Η συλλογή γάλακτος και αυγών, η συλλογή και η μεταποίηση ζωικών υποπροϊόντων, η μεταφορά των ζώων, η μεταφορά ζώων στα σφαγεία και η σφαγή, κρίθηκαν ως δραστηριότητες οι οποίες δεν δύνανται να διακοπούν. Τα πάντα σταματούν με λίγα λόγια πλην εκείνης της βιομηχανίας που καταδικάζει σε θάνατο περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ζώων ετησίως και, κατ’ επέκταση, του συστήματος οδικής μεταφορά τους στα σφαγεία στο εσωτερικό των εθνικών, ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών συνόρων.

Στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του ιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων», μία οδηγία που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της εν δυνάμει ακεραιότητας της αγοράς. Η οδηγία δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν υγειονομικούς ελέγχους στα οχήματα που διασχίζουν τα σύνορα - τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο - έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και η παροχή ιατρικής βοήθειας σε όσους μπορεί να νοσούν.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Λιμάνι πολιτικής χρεωκοπίας



Εισήγηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» αναφορικά με την Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΛΠ Α.Ε., για την 5η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 04-03-2020 

----------------------------------------

Αθήνα, 04-03-2020

Αρ. Πρωτ.:

Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Εισήγηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» αναφορικά με την Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. 

Κύριε Πρόεδρε,


Σύμφωνα με τον B.S.Hoyle, γεωγράφο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάουθάπτον και ένα από τους πλέον γνωστούς ειδικούς σε θέματα σχέσης πόλης και λιμανιού, η σύγχρονη σύγκρουση μεταξύ των συστημάτων που εκπροσωπούν οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση. Η απαίτηση ανταγωνιστικότητας στο πεδίο του παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγών ανάγκασε τα λιμάνια να ενεργοποιήσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα μία σειρά εκτεταμένων τροποποιήσεων που επικεντρώνονταν στην εισαγωγή καινοτομικών στοιχείων στην λογιστική οργάνωση και στην ανάγκη ολοένα και μεγαλύτερων επιφανειών. Οι πόλεις δεν κατόρθωσαν, εύλογα, να τροποποιηθούν με την ίδια ταχύτητα και, έτσι, δημιουργήθηκαν δραματικά προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Οι πόλεις-λιμάνια έχουν ένα βαθμό πολυπλοκότητας σαφώς μεγαλύτερο από τις πόλεις που βρίσκονται μακριά από την υγρό στοιχείο. Η διάθεση λιμανιού αυξάνει σημαντικά τις λειτουργικές απαιτήσεις της πόλης, το πλήθος των διοικητικών αρμοδιοτήτων, τους οικονομικούς παράγοντες και, κυρίως, τον βαθμό πολυπλοκότητας των εργαλείων που απαιτούν ο προγραμματισμός και η χωροταξία τους.

Από ιστορικής σκοπιάς, η έννοια της πόλης-λιμάνι παρουσιάζει μια ξεκάθαρη εξελικτική διαδρομή. Από την πόλη-λιμάνι, την πόλη που δημιουργούνταν γύρω από το λιμάνι για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο που δημιουργούσε, περάσαμε στον καιρό της νεωτερικότητας στον προοδευτικό διαχωρισμό τους και στη δημιουργία δύο διαφορετικών οντοτήτων συχνά στα όρια της σύγκρουσης. Με λίγα λόγια, αμφότερα άρχισαν να αναπτύσσονται σε δύο διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες κατευθύνσεις, με τα συμφέροντα του λιμανιού να είναι διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα της πόλης. Κύρια πεδία της σύγκρουσης εκείνο της προσβασιμότητας, το πεδίο της κινητικότητας, το πεδίο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το πεδίο της συνεχούς αύξησης της απαίτησης χώρων. Με την σημερινή εξέλιξη του ρόλου της ναυτιλίας και των μεταφορών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η σύγκρουση μεταξύ πόλης και λιμανιού οριστικοποιήθηκε σε απτή πραγματικότητα. Και ενώ οι αστικές ανάγκες δεν προκαλούν τροποποιήσεις στο λιμάνι, ο μετασχηματισμός του λιμανιού έφερε στην επιφάνεια δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της πόλης και των κατοίκων της.

Μεταξύ ενός έντονου δημόσιου διαλόγου, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και πρωτοβουλιών δημοτικών και περιφερειακών διακυβερνήσεων ανά την ΕυρώπηΔουβλίνο, Ματοσίνιος στην Πορτογαλία, Αλικάντε κ.λπ. -  η προσπάθεια καθορισμού της χαμένης αρμονικής ισορροπίας μεταξύ του συνεχώς εξελισσόμενου λιμανιού και της πόλης, συμπυκνώθηκε πριν από 11 περίπου χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT – προαγωγής της αειφόρου αστικής ανάπτυξης – με κύριο στοιχείο την προβληματική του διαρκώς διογκούμενου τουρισμού «κρουαζιέρας». Μέσω του CTUR - «Κρουαζιέρα και αστική Αναγέννηση», η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανεύρεση της χαμένης ισορροπίας ένα πρόγραμμα στρατηγικών παρεμβάσεων στον φυσικό και κοινωνικό ιστό των ενδιαφερόμενων πόλεων-λιμένων με όρους αστικής αναγέννησης, ως «συνολικής παρέμβασης μετατροπής της κοινωνικο-οικονομικής δομής μιας συγκεκριμένης αστικής περιοχής στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, μέσω του εκσυγχρονισμού του αστικού ιστού, της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, της προσέλκυσης νέων δραστηριοτήτων και της διαφοροποίησης των κοινωνικών δομών».

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

To «Lidl» or not to «Lidl»



Πως είναι δυνατό η λειτουργία μιας υπεραγοράς, καταμεσής του αστικού ιστού, να υποβαθμίζει δραματικά όσο και ανενόχλητα την καθημερινότητα των κατοίκων των γύρω κτιρίων ; Πως είναι δυνατό αστυνομίες, δημοτικές αρχές, Υπουργεία και Περιφερειακές υπηρεσίες, δικηγόροι, μηχανικοί και διάφοροι παρατρεχάμενοι να μην «ξέρουν», να μην απαντούν στις πολυάριθμες καταγγελίες τους και να μην παρεμβαίνουν στο διαχρονικό τους δράμα ; Διαθέτει ή δεν διαθέτει η συγκεκριμένη υπεραγορά τις αναγκαίες από τον νόμο άδειες λειτουργίας ; Διαθέτει ή δεν διαθέτει, μεταξύ πολλών άλλων, την αναγκαία περιβαλλοντική αδειοδότηση ; Ελέγθηκε από τους όποιους «αρμόδιους» εάν η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στους όρους των όποιων αδειοδοτήσεων σε απάντηση των καταγγελιών τους ;
Αυτή την δραματική υπόθεση, θλιβερής απαξίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη, θέτει προ ημερησίας η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» στην 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2020. Ως αρχή…

------------------------------------------

Αθήνα, 01-03-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 04.03.2020 αναφορικά με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ για την άδεια λειτουργίας της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Δελφινάριο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» : Ομόφωνη η απόφαση για επιβολή του νόμου *


«Dura lex, sed lex... Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρανομεί» δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, επισφραγίζοντας την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για την «άμεση εφαρμογή του νόμου, με την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου και την προβλεπόμενη αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, στην χθεσινή Συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου https://oiko-symmaxia.blogspot.com/2020/02/blog-post.html. Ως χρονικό διάστημα για την εκκίνηση των διαδικασιών εφαρμογής του νόμου προτάθηκε - και έγινε αποδεκτό - εκείνο των 10 ημερών.

Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» πλαισιώθηκε από μία εξαιρετική «performance» στελεχών της Περιφερειακής Παράταξης και ακτιβιστών του Κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

«Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» : η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου από την Περιφέρεια Αττικής


Με την κατάθεση «προ ημερησίας» εισήγησης στην 3η Συνεδρίαση 2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ζητά από την Περιφερειακή Διοίκηση τηv άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης.

Αθήνα, 02-02-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                    Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
     κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :       Περιφερειάρχη Αττικής,
     κ .Γεώργιο Πατούλη
     κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, στην 3η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 05.02.2020, αναφορικά με την άμεση εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» και του συμπεριλαμβανόμενου «Δελφινάριου», από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής

Κύριε Πρόεδρε,

1. Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/12), άρθρα 12 και 13, απαγορεύεται κάθε είδους παράσταση με συμμετοχή ζώων, με μόνη και ρητή εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία και τα ιππικά αθλήματα :
Άρθρο 12. «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες»: 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Άρθρο 13. «Εξαιρέσεις»: 1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο…». 

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Δημιουργική ‘’κατάληψη’’ της εξουσίας



του Θάνου Γιαννούδη,
μέλους των Κινήσεων
«Οικολογική Συμμαχία Αττικής»
και
«Οικολογία Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»
Με τις διπλωματικές αποτυχίες σε μια κομβική εποχή να διαδέχονται η μία την άλλη, και με τις πολυθρύλητες επενδύσεις να μην έρχονται, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να προστατεύσει το δόγμα μιας κακοποιημένης ‘’κανονικότητας’’, αποφάσισε  να βαφτίσει ως νούμερο ένα εχθρό της τις καταλήψεις  και να ολοκληρώσει την επίθεση που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει σε κάθε τι εναλλακτικό και μη εναρμονιζόμενο με τα κυρίαρχα πρότυπα ζωής και δράσης. Κινδυνολογίες για οπλοστάσια που όλως περιέργως δεν επαληθεύονται ποτέ, επιλεκτική ενθύμηση καταγγελιών ιδιωτών βαλτωμένων για δεκαετίες για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και σκληρή καταστολή σε καθ’ όλα φιλήσυχους περίοικους αποτελούν καθημερινότητα, ενισχυόμενη από φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ που –επίσης όλως περιέργως- ελέγχονται ενίοτε και για διαπλοκή με τα κέντρα εξουσίας. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει τμηματικά, ενώ πρόσφατα και ο κυβερνητικός Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση στον αρμόδιο Υπουργό να συμπεριλάβει και τις καταλήψεις της συμπρωτεύουσας στις βίαιες αυτές εκκενώσεις.

Ο οικολογικός χώρος, βασιζόμενος σε αρχές πασιφιστικές και έχοντας ως όπλο του τη μη βίαιη επικοινωνία, προφανώς δεν επικροτεί κατ’ αρχήν την κατάληψη ξένης περιουσίας ως μέσο πάλης, παρά μόνο την ερμηνεύει ως μια έσχατη κραυγή αποκλεισμένων κοινωνικών στρωμάτων από την ισοπεδωτική μηχανή της σύγχρονης αλλοτρίωσης. Κατανοούμε, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι ευρύτερη και πολυεπίπεδη, αφού και τα περισσότερα κτήρια που καταλαμβάνονται αφέθηκαν για δεκαετίες εγκαταλειμμένα και οι δραστηριότητες εντός τους τα διατηρούν και τα ξαναζωντανεύουν, αλλά και η έσχατη στοχοποίησή τους εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες. Αξίζει να δούμε την κατάσταση ολιστικά και να εκθειάσουμε εναλλακτικές πρακτικές που ήδη λαμβάνουν χώρα σε δεκάδες αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα τέτοιου είδους, όπως οριζόντιες αμεσοδημοκρατικές δομές, ανταλλακτικά παζάρια, απευθείας διάθεση προϊόντων από παραγωγούς, δωρεάν μαθήματα σε όσους μαθητές κι όσες μαθήτριες έχουν ανάγκη, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, έμπρακτη βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που συντείνει στην ενσωμάτωσή τους, εκτιμώντας παράλληλα και την προσπάθεια εξοβελισμού βίαιων στοιχείων αναταραχής πρώτα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα εγχειρήματα αυτά.

Αν η Κυβέρνηση σκεφτόταν έξυπνα και μακροπρόθεσμα κι είχε για στόχο της την καταλλαγή των παθών αντί για τις διασταλτικές εικόνες των δελτίων ειδήσεων, θα έπαιρνε πρώτη την πρωτοβουλία να ρυθμίσει μια κατάσταση που –θέλουμε δε θέλουμε- είναι υπαρκτή. Ο οικολογικός χώρος πάντοτε πρότεινε να λάβει πρώτη η ίδια η Πολιτεία πρωτοβουλίες για την απόδοση χώρων στα εναλλακτικά κινήματα κι εγχειρήματα, κατά το πρότυπο πολύ επιτυχημένων και καθόλου επιθετικών πρακτικών που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη είναι πολλαπλά: και προστατεύονται κτήρια του Δημοσίου που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και δημιουργούνται σε πολλαπλές γειτονιές εστίες αυτοοργάνωσης κι εναλλακτικών δομών ως αντίβαρο στη μαζική βιομηχανοποιημένη κουλτούρα, ενώ διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό και η αποφυγή τέλεσης επιθετικών ενεργειών που λειτουργεί από το σύστημα ως η καλύτερη αφορμή για να βάλει σε λειτουργία τους οργανωμένους μηχανισμούς καταστολής του.

Ο οικολογικός χώρος καλεί τους πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στη λογική της από τα πάνω επιβολής ομοιομορφίας στην κοινωνία που λαμβάνει χώρα και καταπνίγει όποιον τολμά να σκεφτεί και να δράσει διαφορετικά. Τους προσκαλεί δε, επιπλέον, να συνδράμουν μαζί μας σε μια εναλλακτική κατάληψη που οφείλει να λάβει χώρα, μια δημιουργική ‘’κατάληψη’’ της εξουσίας με σειρά προτάσεων, λαϊκών νομοθετημάτων, αυτοοργανωμένων τοπικών δημοψηφισμάτων, κινημάτων βιωσιμότητας και αυτάρκειας, δημοτικών συνεταιρισμών ενέργειας και κυκλικής οικονομίας. Σίγουρα η δημιουργία ενός νέου ενωτικού πράσινου κόμματος θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αλίμονο όμως αν περιμένουμε μόνο από τα κόμματα να αλλάξει η ζωή μας και δε δίνουμε πρώτοι ο ένας το χέρι στον άλλο. Γιατί στη βία της παλινορθωμένης δεξιάς την απάντηση θα τη δώσει μόνο η αλληλεγγύη!


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το «EuroVelo» και τον ποδηλατικό τουρισμό


Αθήνα, 20-01-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                           κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :  Περιφερειάρχη Αττικής,
                           κ .Γεώργιο Πατούλη
                           κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 22.01.220 αναφορικά με τον ποδηλατικό τουρισμό και τις διευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές «EuroVelo» 8 και 11 στην Περιφέρεια Αττικής

Κύριε Πρόεδρε,

Ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται διεθνώς από τις πιο δυναμικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 - https://ecf.com/sites/ecf.com/files/EP%20study%20on%20EuroVelo%20network.pdf - υπολόγιζε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός αφορούσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον χρόνο, με συνολική ετήσια συμβολή στην οικονομία ύψους 44 δις ευρώ περίπου.

Φιλικός προς το περιβάλλον, ο ποδηλατικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, να δημιουργεί οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη διαδρομή των ποδηλατών (και όχι μόνο στα βασικά σημεία προορισμού), αλλά και να ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία των επισκεπτών με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής. Παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, καθώς γίνεται καταλύτης για ποδηλατικές υποδομές που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν τη χρήση ποδηλάτου σε τοπικό επίπεδο, με προφανή οφέλη για το κυκλοφοριακό αλλά και τη δημόσια υγεία. Από αυτή την οπτική, το διευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών «EuroVelo» αποκτά σημαίνουσα σημασία.

Συνάντηση του συλλόγου ρεματιάς με τον δήμαρχο Αμαρουσίου



Συνάντηση γνωριμίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/1/2020 μεταξύ του Δημάρχου Αμαρουσίου κου. Θεόδωρου Αμπατζόγλου παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Κων/νου Ρώτα και Ε. Κάββαλου και αντιπροσωπείας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Μαρίνα Σμαραγδή και τα μέλη Ρούλα Καϊμάκη και Δημήτρη Σταμέλο (Πρόεδρο, επίσης, του συλλόγου «Νέο Μαρούσι»).

Κατά τη συνάντηση κατατέθηκε σχετικό Υπόμνημα και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1. Η επίσπευση των διαδικασιών για τη φύτευση χώρου - ιδιοκτησίας Δημοσίου - παρά την οδό Φραγκοκκλησιάς, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στη φετινή φυτευτική περίοδο.
2. Η κακή κατάσταση του ρέματος στην περιοχή, κυρίως, του Ν. Αμαρουσίου (ανεξέλεγκτες χρήσεις, υποσκαφές, καταπτώσεις πρανών) και η «απαραίτητη» υλοποίηση από πλευράς Δήμου της Πράξης Εφαρμογής του ΓΠΣ 11 Ο.Τ. για τη διάνοιξη της παραρεμάτιας οδού, όπως προβλέπει το Π.Δ./1995.
3. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το οποίο ζητήθηκε να προσκληθεί ο Σύλλογος στις επόμενες (Β και Γ) φάσεις της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις του – εάν χρειαστεί - με την ενσωμάτωση σε αυτό των προβλέψεων του Π.Δ./1995.
4. Ζητήματα εκτάσεων (14 ΚΑΕΚ) που ανήκουν στην Α’ ζώνη προστασίας της Ρεματιάς και μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. για τα οποία ζητήθηκαν ενέργειες από πλευράς Δήμου για την επιστροφή τους, καθώς σε αυτές δεν επιτρέπεται «καμία χρήση».
5. Τη δυνατότητα σύστασης διαβαθμιδικού συνδέσμου (βάσει των άρθρων 105 και 106 του ν. 3852/2010) από την Περιφέρεια και τους 4 παραρεμάτιους δήμους αντί του φορέα διαχείρισης που προβλέπεται από το Π.Δ./1995, η σύσταση του οποίου αντιμετωπίζει προβλήματα.