Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Η ΜΠΕ, η Περιφέρεια, η Περιφερειακή αρχή και… ο βόθρος !



- Και ενώ ο Πρωθυπουργός διακηρύττει - όπου βρεθεί και όπου σταθεί - «τολμηρές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος».
- Και ενώ ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο του διότι αντιλαμβάνεται - σωστά - ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και ζητά συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης «προκειμένου να επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμισημε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο για το περιβάλλον, όσο και για το ενεργειακό ισοζύγιο».
- Και ενώ οι πλειοψηφίες στην διοίκηση των Περιφερειών της χώρας διακηρύττουν - όπου μπορούν και όπου φθάνουν - ότι προκρίθηκε το τέλος της αυτοδιοίκησης και η απαρχή της Περιφερειακής Διακυβέρνησης «που βάζει τις Περιφέρειες μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να αλλάξουμε την Ελλάδα».
- Και ενώ όλοι κόπτονται για τις κυκλικές οικονομίες, την ανακύκλωση, το βιολογικό και τα βιολογικά.
- Και ενώ όλοι κόπτονται για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή,

φθάνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και υπερψηφίζονται από την πλειοψηφούσα και διοικούσα Παράταξη - όπως στην τελευταία 25η Συνεδρίαση - «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» νέων κτιρίων, 30.000 τ.μ. περίπου και στο κέντρο του λεκανοπεδίου, που προβλέπουν την κατασκευή και χρήση κοινού σηπτικού βόθρου και ο οποίος «θα εκκενώνεται μέσω βυτιοφόρων κατ’ εκτίμηση κάθε δεκαπέντε ημέρες» (sic !!!).


- Και ας είναι υποχρεωτική από το 2000 - βάσει κοινοτικής οδηγίας - η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων για τη συλλογή των λυµάτων πόλεων και κωμοπόλεων µε πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.
- Και ας παραπέμφθηκε η χώρα το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για µη συμμόρφωση µε την Οδηγία.
- Και ας προσθέτει η υπερψηφισμένη ΜΠΕ ένα ακόμη όχημα, έστω και κάθε 15 ημέρες, στο κυκλοφοριακό χάος του Λεκανοπεδίου.
- Και ας προσθέτει η υπερψηφισμένη ΜΠΕ ένα ακόμη οικονομικό κόστος για τη διάθεση των βοθρολυμάτων σε - ποιος ξέρει ποιόν - βιολογικό καθαρισμό, ή και - ακόμη χειρότερα - ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος εάν η διάθεση γίνεται ανεξέλεγκτα όπου μπορεί και όπου «συμφέρει».
- Και ας απαιτεί το νέο κτίριο σημαντικές ποσότητες νερού για πλύσιμο.
- Και ας προβλέπει το νέο κτίριο φυτεύσεις στον ακάλυπτο χώρο που, προφανώς, απαιτούν ποτιστικό νερό.
- Και ας κοστίζουν οι βιολογικοί βόθροι απειροελάχιστα ως προς το κόστος κατασκευής του κτιρίου ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στο πεδίο μιας - έστω και ελάχιστης - προσέγγισης στην περιβαλλοντική αναβάθμιση εάν όχι στην αντιμετώπιση του οικολογικού ζητήματος.

Γιώργο Πατούλη, το είπαμε και το ξαναλέμε : δέχεσαι που δέχεσαι τα πιο παράδοξα αιτήματα, βρες τουλάχιστον εισηγητές και πιο τίμιους και πιο διαβασμένους. Και, έστω και κατ'ελάχιστο, λίγο «οικολόγους» !

Γιώργος Δημητρίου
Επικεφαλής «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής