Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Καταφύγια ζώων



του Γιάννη Δελή
Πολλές φορές ακούμε υποσχέσεις από υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες για την κατασκευή δημοτικών καταφυγίων ζώων. Μετά την εκλογή τους βέβαια η κατασκευή τους φαίνεται δύσκολη και από οικονομική και από κτηριακών υποδομών. Άλλοι προχωράνε στην δημιουργία κάποιων υποτυπωδών καταφυγίων που στο τέλος γίνονται κολαστήρια για τα ζώα από συνθήκες υγιεινής και σίτισης. Οι καταγγελίες για Δήμους είναι πολλές και ο εισαγγελέας ζώων έχει να χειριστεί πολλές υποθέσεις με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα και να υπάρχει ατιμωρησία. Μόνοι στυλοβάτες τα φιλοζωικά σωματεία και εκατοντάδες ιδιώτες φιλόζωοι που με χρήματα από την τσέπη τους και τον ελεύθερο χρόνο τους τον δίνουν ώστε να βοηθούν τα αδέσποτα ζώα. Για να γνωρίζουμε όμως ότι για να υπάρχει ένα σωστό καταφύγιο χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις που ορίζονται με νόμο από το κράτος.

Προϋποθέσεις ορθής διαμόρφωσης καταφυγίου ζώων

1. Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να επιτρέπει την εύκολη χρήση τους, την εύκολη διαχείριση τους, τη συντήρησή τους και την καθαριότητά τους.
2. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χώρων διαμονής και άσκησης των φιλοξενούμενων ζώων, καθώς και του εξοπλισμού πρέπει να μην είναι επιβλαβή για τα ζώα που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καλά.
3. Το κτίριο διαμονής και άσκησης των ζώων επιτρέπεται να είναι και προκατασκευασμένο. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του χώρου αναπαύσεως κάθε σκύλου είναι 2x2x2 μέτρα, του ατομικού χώρου άσκησης 2x2x2 μέτρα και το σύνολο του παρεχόμενου χώρου 8 τ.μ. για κάθε ζώο.
4. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να επιτρέπουν σε αυτά την οπτική και ακουστική τους επικοινωνία. Οι χώροι άσκησης των ζώων πρέπει να έχουν θέα σε εξωτερικό ελεύθερο χώρο.
5. Η μόνωση, η θέρμανση και ο εξαερισμός του κτιρίου πρέπει να εξασφαλίζουν τη προστασία των ζώων από ακραίες καιρικές συνθήκες.
6. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να αποστραγγίζονται επαρκώς. Το ακάθαρτο νερό δεν πρέπει να παραμένει στους χώρους διαμονής και άσκησης των ζώων, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των μολύνσεων.
7. Τα ζώα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η τροφή που λαμβάνουν να είναι ισορροπημένη και υγιεινή.
8. Στη περιοχή που το ζώο κοιμάται, πρέπει να υπάρχει υπερυψωμένη επιφάνεια για τον σκοπό αυτό.
9. Στα ζώα που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο καταφύγιο πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης, σε μικρές ομάδες ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος, το φύλο και τη συμπεριφορά τους.
10. Η διατήρηση και εν γένει μεταχείριση των ζώων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Ν. 2017/92.
11. Όλα τα διατηρούμενα ζώα πρέπει να επιθεωρούνται από τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη του καταφυγίου τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως
12. Επιτρέπεται σε Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με μέλος ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδας ζωόφιλων που διαθέτει μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος.


Όροι ίδρυσης καταφυγίου ζώων

Για την ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα πρέπει επίσης, να ισχύουν οι ακόλουθοι γενικοί υγειονομικοί όροι: Απαιτείται ειδικό ανεξάρτητο κτίριο, που να πληροί τους υγειονομικούς όρους, να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία και το οποίο δέον να περιλαμβάνει:
1. Γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως.
2. Αίθουσα προσωπικού.
3. Αποθήκη τροφών και υλικού.
4. Αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής των ζώων, με τα σχετικά σκεύη και είδη εστιάσεως των ζώων και πλυντηρίου αυτών.
5. Αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων.
6. Αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων σκύλων.
7. Αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων λοιπών ζώων.
8. Προαύλιο ασκήσεως σκύλων.
9. Εγκαταστάσεις παροχής θερμού-ψυχρού ύδατος αφοδευτηρίου.
Οι χώροι 1-5 δέον όπως έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 60 τ.μ. ενώ οι χώροι 6-7 μία επιφάνεια ανάλογη προς τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούνται, έχοντας υπόψη ότι για κάθε σκύλο απαιτείται ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και άσκησης με ελάχιστες διαστάσεις μήκους 2 μ., πλάτους 2 μ. και ύψους 2 μ. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από υγρασία, να εξαερίζονται καλώς και να εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


Τέλος, τα καταφύγια ζώων συντροφιάς δέον να είναι:
1. Στελεχωμένα, κατ’ ελάχιστο, με ένα διοικητικό υπεύθυνο, ένα Κτηνίατρο ο οποίος επιφορτίζεται με την υγειονομική επίβλεψη και την εποπτεία του καταφυγίου, αλλά δεν δύναται να έχει και την ιδιότητα του διοικητικού υπευθύνου ως και ένα κατάλληλο σταυλίτη.
2. Εξοπλισμένα με τα απαραίτητα όργανα, εργαλεία και σκεύη.


Δεν χορηγείται άδεια ιδρύσεως ή λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων:
α. Σε όσους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα συνέπεια των οποίων τους έχει επιβληθεί στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων ή τους απαγγελθεί ανικανότητα προς άσκηση του επαγγέλματος.
β. Σε όσους έχουν καταδικασθεί για παράβαση των εκάστοτε ισχυόντων περί ναρκωτικών και ουσιών που προκαλούν τοξικομανία ή εξάρτηση του ατόμου και περί μεταχειρίσεως των τοξικομανών εν γένει νόμων Οι ανωτέρω δεν δύναται να ορίζονται και διοικητικοί ή επιστημονικοί υπεύθυνοι του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.