Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Διαβήκαμε…τον Ποδονίφτη



του Δημήτρη Ζαρρή

Ο Δημήτρης Ζαρρής είναι ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση των θέσεων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά και όλων των περιβαλλοντικών φορέων για τον Ποδονίφτη. Αναδημοσιεύουμε την ανάρτησή του σχεικά με την απόφαση του ΣτΕ:

Ο κύβος ερρίφθη και η πρώτη μάχη για την προστασία των αστικών ρεμάτων της Αττικής ήταν νικηφόρα. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δημοσιοποίησε σήμερα στο ακροατήριο την απόφασή του Ε’ τμήματός του σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη διευθέτηση του Ποδονίφτη στα 770m στα όρια των Δήμων Νέας Φιλαδέφλειας – Αθηναίων με σκυρόδεμα.

Δόθηκε μια μάχη με σοβαρότητα, επάρκεια, χωρίς ακρότητες και με συλλογικό πνεύμα χωρίς αποκλεισμούς συναγωνιστών και αυθαίρετες ενέργειες. Ας ελπίσουμε ότι η τακτική αυτή θα είναι οδηγός και στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ.

Δώσαμε μάχες και επί της κοίτης, επί των πληκτρολογίων και επί των συγγραμμάτων. Στα δημοτικά συμβούλια, στα περιφερειακά σύμβούλια, στις επιτροπές διαβούλευσης, όπου μπορεί να παρασταθεί συναγωνιστής να εκφράσει την άποψη ότι ο Ποδονίφτης πρέπει να μείνει ζωντανός.


Βεβαίως και η απόφαση ήταν αναμενόμενη, κυρίως για το ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να δεχτεί (στον 21 αιώνα) τη διευθέτηση ενός αστικού ρέματος με σκυρόδεμα. Το κίνημα θα πάρει μια ανάσα για να ανασκουμπωθεί. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως τώρα ξεκινάει.

Πρέπει όμως να προχωρήσουμε το θέμα της διαχείρισης του Ποδονίφτη ακόμα περισσότερο, με αυτοπεποίθηση και με τον αέρα της νίκης.
- Να απαιτήσουμε την καθαίρεση του τοιχείου με συρματοκιβώτια επί της οδού Εράτωνος.
- Να απαιτήσουμε την αποκάλυψη του Ποδονίφτη ανάντη της οδού Εράτωνος με καθαίρεση της πλάκας καλύψεως και τη φύτευση της κοίτης του.
- Να απαιτήσουμε την καταγραφή και απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των αδρανών εγκαταστάσεων ή των χωρίς άδεια κατασκευών και απόδοση του χώρου στο ποτάμι και τη διευθέτηση τους με τεχνικές οικομηχανικής.

Προς το παρόν, ας χαρούμε και ας γιορτάσουμε.

Από : «ΠΟΛΙΤΗΣ Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας»
https://politisfx.gr/2019/11/07/diavikame-ton-podonifti/?fbclid=IwAR0ElrCA6RTahBF0wycljjcN64P2pQryudDOdWRs2Rt9b_rNnG0KVIgpiu0