Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Περιφέρειες και «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός». Η περίπτωση της Μπολόνια



Με τις τελευταίες συναντήσεις, από συνοικία σε συνοικία, με στόχο την παρουσίαση των όρων συμμετοχής και την συλλογή προτάσεων και ιδεών από φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, η Δημοτική Αρχή της Μπολόνιας εκκίνησε την διαδικασία υλοποίησης εκείνου του μέρους του ετήσιου προϋπολογισμού της που αφιερώνεται στον «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό 2020». Το ποσό που θα στηρίξει τον «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό» ανέρχεται εφέτος γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ, 300 χιλιάδες ανά συνοικία της πόλης.

Η διαδικασία προβλέπει ότι φορείς, συλλογικότητες και πολίτες μπορούν να στείλουν την πρόταση τους για την πόλη σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα. Όλες οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια συλλογική συζήτηση από συνοικία σε συνοικία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020, έτσι ώστε να επιλεχθούν αυτές οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία από όλους τους πολίτες τον Μάρτιο 2020, κατόπιν ελέγχου από μία τεχνική επιτροπή.

Φορείς, συλλογικότητες και πολίτες μπορούν να καταθέσουν :
α. Προτάσεις για αναπλάσεις κτιρίων, κήπων και πάρκων, για δημόσια έργα και αστικό εξοπλισμό, σε 6 συγκεκριμένες περιοχές του δήμου και κόστους έως 150.000 ευρώ.
β. Προτάσεις σε επίπεδο συνοικίας, στο πεδίο του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του σπορ, της οικονομίας και της κοινωνικής στήριξης. Οι τρείς προτάσεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα χρηματοδοτηθούν με 75, 55 και 28 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.

Η διαδικασία του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού» στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια και βασίζεται σε Περιφερειακή Aπόφαση περί «Συμμετοχικότητας» - L.R. 3/2010 - που αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικοτήτων της στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αιρετών οργάνων της Πολιτείας, πεπεισμένοι ότι η προαγωγή της συμμετοχικής δημοκρατίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.